In de driedelige cursus 'De Exodus ontrafeld' plaatst egyptologe Marleen Reynders enkele Bijbelverhalen in hun context (23 februari, 1 en 29 maart)
Iedereen kent het kernverhaal van het boek Exodus uit het Oude Testament: hoe Mozes de Rode Zee in tweeën spleet om zijn volk uit de slavernij van Egypte te bevrijden en door de woestijn naar het Beloofde Land te leiden. Centraal in het verhaal staat de overdracht van de Thora, het verbond tussen Jahweh en zijn volk, gegrift op twee stenen tafelen.
Maar wat als nu blijkt dat er helemaal nooit zo’n uittocht plaatsgevonden heeft? Niet alleen vonden archeologen en historici nooit verwijzingen in andere bronnen die het verhaal kunnen bevestigen, prof. Reynders stelde ook vast dat er in de tekst tegenstrijdigheden zitten die de historische geloofwaardigheid alleen maar onderuit kunnen halen. En toch, zo zegt de egyptologe zelf, heeft het verhaal voor haar net aan betekenis en zelfs historische relevantie gewonnen. Het was pas toen ze ophield met het zoeken naar historische bewijzen dat het Exodusverhaal haar voorgoed te pakken had. Een literair pareltje bovendien.
Prof. em. Marleen Reynders (KULeuven) is egyptologe en musicologe, en geeft lezingen en gastcolleges in binnen- en buitenland. Zij kent Egypte als geen ander, is al jarenlang een passionele reisleider voor Davidsfonds Cultuurreizen naar Egypte en heeft verschillende boeken over Egypte op haar naam staan, waaronder Kunstschatten uit Egypte (2000), Onder het oog van de Zonnegod (2003) en Stroomopwaarts de Nijl (2006). Nu is er dus ook Exodus. De impact van een Bijbelse migratie (2020).
In de driedelige cursus die zij voor Davidsfonds Overijse geeft, gaat prof. Reynders op zoek naar de band tussen enkele bekende en minder bekende Bijbelverhalen en de historisch-archeologische context waarin ze zich afspelen. Met veel passie beschrijft ze de eeuwenlange machtsstrijd tussen Egypte en het Bijbelland, en legt ze uit hoe die strijd weerspiegeld wordt in de verschillende Bijbelverhalen.