Prof. dr. Dirk Rochtus neemt ons mee in een stukje wereldpolitiek en vertelt over de belangrijke geopolitieke rol die Turkije tegenwoordig speelt, niet in het minst in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
In het kader van Davidsfonds Academie komt prof. dr. Dirk Rochtus ons vertellen over de belangrijke geopolitieke rol die Turkije tegenwoordig speelt, niet in het minst in het conflict tussen Rusland en Oekraïne.
In het begin van de 20ste eeuw maakte Atatürk van Turkije een seculiere republiek naar westers model en voerde hervormingen door, zoals controle van de religie door de staat. Atatürk bestreed de politieke islam en het Koerdische separatisme. Vandaag zwaait president Erdogan, voorzitter van de religieus geïnspireerde partij AKP, al twintig jaar de plak in Turkije. Het secularisme is er in de verdrukking geraakt en Erdogan engageert zich intussen zelfs in Syrië in de strijd tegen het Koerdische nationalisme.
Wat betekenen deze veranderingen voor de geopolitieke rol van Turkije? Maakt Turkije nog kans om lid te worden van de Europese Unie? Wat is zijn rol in de globalisering en in de oorlog tussen Rusland en Oekraïne? Professor Rochtus analyseert de situatie en bekijkt samen met ons hoe Turkije verder evolueert.
Professor Dirk Rochtus doceert Internationale Politiek aan de KU Leuven/Campus Antwerpen. Als doctor in de politieke wetenschappen onderzoekt hij de politiek van Duitsland en Turkije en vraagstukken van nationalisme. Hij is ook kernredacteur van de opiniewebsite www.doorbraak.be.