Over Bezoek aan Hotel van Eetvelde

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

11 dec
Overijse - Markthalle

Bezoek aan Hotel van Eetvelde

Een pas gerestaureerd pareltje van Victor Horta. Gegidste rondleiding in het kader van 130 jaar art nouveau in Brussel (een tweede rondleiding vindt plaats op 11 december om 14 uur)

maandag 11 december 2023 van 14:00 uur tot 15:30 uur

In het kader van 130 jaar art nouveau in Brussel bezoeken we Hotel van Eetvelde, een pareltje van art-nouveaustijl van de hand van - wie anders dan - Victor Horta.  

 

Victor Horta bouwde dit herenhuis op het einde van de 19de eeuw in opdracht van baron Edmond van Eetvelde, die instond voor het administratieve bestuur van Congo-Vrijstaat en dus onder Leopold II een soort ‘minister van Congo’ was. Het fraaie stadsgebouw, dat geklasseerd is als UNESCO-werelderfgoed, werd pas nog gerestaureerd.

 

Vernieuwend aan dit gebouw was zeker het metalen skelet dat Horta eerst liet bouwen om het daarna pas op te vullen. Doorheen heel het gebouw zorgen een centrale koepel en prachtige glas-in-loodramen voor een schitterende lichtinval. Horta liet aan de ramen unieke zonweringen, met houten lamellen, aanbrengen en zorgde voor een systeem van natuurlijke ventilatie. Het meubilair is ook van zijn hand. Het werd vervaardigd uit verschillende houtsoorten die hij uit Congo liet aanvoeren.

 

Elisabeth Derveaux, aangesloten bij Korei, zal tijdens de rondleiding onze gids zijn. Ongetwijfeld komen we oren en ogen tekort.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 18,00
Standaard € 23,00

Inschrijven gebeurt vóór 30 september door betaling van 18 euro op rekening van Davidsfonds Overijse: BE44 4342 5928 5145 met vermelding ‘Hotel van Eetvelde’ – niet-leden betalen 23 euro.

Info over gemeenschappelijk vervoer bij Claire Vandaele

tel.: 02 305 90 53 of gsm: 0485 4723 88

e-mail: claire.vandaele@telenet.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedArchitectuur1 sessieActiviteitBezoek met gidsArt NouveauCultuurregio Oost-Brabant