Over De oorsprong van onze cultuur en taal

Activiteiten

Davidsfonds Activiteiten
Ben je geïnteresseerd in taal, geschiedenis, kunst of erfgoed? Zoek op deze pagina naar een activiteit die jij interessant vindt. Wij kijken er alvast naar uit om je binnenkort te ontmoeten op één van onze activiteiten!

Activiteiten in de kijker

09 nov
Overijse - Bezoekerscentrum Druif

De oorsprong van onze cultuur en taal

Samen met kunstminnaar en geschiedeniskenner Danny De Cock gaan we op zoek naar de bakermat van onze cultuur en taal.

donderdag 9 november 2023 van 14:00 uur tot 16:30 uur

Na zijn internationale loopbaan in de petrochemie studeerde handelsingenieur Danny De Cock kunstgeschiedenis in Antwerpen. Als een uitloper daarvan schreef hij een lijvig boek over de Belgische cultuurgeschiedenis: Van Oerknal over Icarus tot Panamarenko. Daarin gaat hij dieper in op alle kunststijlen uit onze cultuur, verbindt ze met elkaar en plaatst ze tegen de achtergrond van de politieke en maatschappelijke geschiedenis.

In de lezing die hij ons in Overijse brengt, grijpt hij terug naar het prille begin van dit alles: de oorsprong van onze cultuur en taal.
 
De wieg van de mensheid stond immers in Afrika. Hoe komt het dan dat wij blank zijn? Wie waren onze voorouders? Hoe en wanneer kwamen ze hier terecht? Hoe evolueerde hun cultuur van eenvoudige gebruiksvoorwerpen en werktuigen tot onze creatieve kunstobjecten? Welke taal spraken ze? Onze voorouders waren Kelten, toch? Hoe komt het dan dat wij vandaag een Germaanse taal spreken? En hoe komt het dat er een taalgrens dwars door ons land loopt, met Frans aan de ene kant en Nederlands aan de andere?

Al deze vragen over de oorsprong van onze cultuur en taal beantwoordt Danny De Cock in een boeiende en bevattelijke lezing van anderhalf uur, ondersteund door een PowerPointpresentatie. Daarna is er nog gelegenheid tot vragen stellen.
 

We organiseren deze lezing in samenwerking met de gemeente Overijse.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief Gratis
Standaard Gratis

Info bij Lieve Vandaele

tel: 02 687 85 02 of gsm: 0475 58 19 34

of via e-mail: lievexxvandaele@gmail.com

Labels: Kunst & CultuurLezing1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitlezingCultuurregio Oost-Brabant