Björn Soenens, pas terug uit de VS, fileert voor ons de geschiedenis van Amerika, van Lincoln tot Clinton, van Roosevelt tot Trump. Een lezing op het snijvlak van journalistiek en geschiedschrijving.
We hoeven u Björn Soenens allicht niet voor te stellen. Als VRT-correspondent kwam hij immers acht jaar lang 's avonds uw huiskamer binnen om u te berichten over het wel, maar toch vooral het wee in de Verenigde Staten. Zo bracht hij o.a. verslag uit over de turbulentie na de moord op George Floyd en zag hij vier jaar geleden met eigen ogen de bestorming van het Capitool. Nu hij terugkeert naar het vaderland, brengt hij ons graag zijn ongezouten verhaal.
Dat doet hij ook in zijn boek De laatste walvis, waarin hij in de Amerikaanse geschiedenis duikt: van de prilste kolonisten en heksenverbranders tot Trump. Het is een schurend verhaal vol wreedheid, uitsluiting, verovering en bedrog. Een geschiedenis ook van ongemakkelijke waarheden, met opvallend veel gelijkenissen tussen vroeger en nu.
Soenens kreeg al verschillende prijzen voor zijn 'constructieve journalistiek', omdat hij journalistiek werk in een bredere historische context plaatst. Ook zijn podcast-reeks Björn in the USA kreeg prijzen. Voor Het Hemelhuis in Salt Lake City, over het hallucinant hoge aantal daklozen in de VS, werd hij dit jaar nog genomineerd voor de prestigieuze AIB Media Excellence Awards in Londen (categorie Audio: Health and Social). Zijn vorige boek De lengte van een oceaan (2020), over het leven van de gewone Amerikaan, werd een bestseller. De laatste walvis ligt nu in de boekhandel.
Vóór de lezing kunnen 10 Davidsfondsleden en 10 leden van het Masereelfonds met Björn Soenens mee aan tafel schuiven. Wie daarvoor interesse heeft, stuurt een mailtje. Kostprijs: 40 euro.
i..s.m. Den Blank en het Masereelfonds