Over 'Een verzwegen leven': lezing door Eva Kamanda en Kristof Bohez

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 23 apr
    inOverijse

    De ziel in de muziek van Haydn, Mozart en Beethoven door Marc Erkens

    Muzikale lezing waarin Marc Erkens ons al spelend en vertellend laat kennismaken met de classicistische muziek van de Eerste Weense School. 
Toon alle activiteiten
05 mrt
Overijse - GC de Bosuil

'Een verzwegen leven': lezing door Eva Kamanda en Kristof Bohez

Eva Kamanda en Kristof Bohez vertellen over hun zoektocht naar het verzwegen leven van haar Congolese overgrootvader in België, vóór, tijdens en na de Tweede Wereldoorlog

dinsdag 5 maart 2024 van 20:00 uur tot 22:00 uur

Het derde luik in ons (onbedoelde) drieluik over Congo komt eraan. Na ons bezoek aan Hotel van Eetvelde en de lezing van Leen van den Berg over haar historische roman Vuurvader duiken we in een nieuw stukje vergeten (of verzwegen?) koloniale geschiedenis van België. Eva Kamanda, opgegroeid in Overijse, en vriend-journalist Kristof Bohez komen ons vertellen over de totstandkoming van hun boek Een verzwegen leven, waarin ze op zoek gaan naar het bizarre levensverhaal van haar Congolese overgrootvader, François Kamanda.

Alles begon met de huwelijksfoto van Eva’s overgrootouders. Een zwart-witfoto uit 1942: zij wit, hij zwart. Een wat sombere foto, die bij Kristof vragen doet rijzen die Eva zich tot dan nooit gesteld had. Samen gaan ze op zoek naar antwoorden. Wie was die somber kijkende zwarte man op de foto en hoe was hij in België beland? Hoe kwam dat niet-alledaagse huwelijk tot stand en werd het een geslaagd huwelijk? Meer en meer vragen rijzen. Gelukkig is er Eva’s grootmoeder, die kleine stukjes van de puzzel helpt op te lossen, maar evengoed het antwoord vaak niet kent, omdat Eva en Kristof in hun gedreven zoektocht telkens op nieuwe dingen stuiten waarvan ook zij geen weet heeft. Zo is er in het Afrikamuseum een geschilderd portret van François Kamanda. Hoe komt dat daar? Foto’s duiken op waarop hij in kraakwitte tenue poseert voor een van de paviljoenen op de Wereldtentoonstelling. En was hij effectief betrokken bij het verzet tegen de Duitse bezetter?

Deze zoektocht naar de hiaten in het levensverhaal van François Kamanda confronteert Eva én Kristof ook met eigen ervaringen van al dan niet verholen racisme vroeger en nu. Een racisme dat, alle goede bedoelingen ten spijt, allicht nog sluimert in velen van ons en voor de meesten een blinde vlek is en blijft. Met het dubbele perspectief dat zij met hun tweeën kunnen bieden, gaan wij ongetwijfeld een boeiende, maar misschien ook confronterende avond tegemoet. Veel kans dus dat wij die avond wat ongemakkelijk op onze stoelen zitten te schuiven.

Van harte welkom!

Prijzen

Ticket Prijs
Aan de kassa € 13,00
Ledentarief en voorverkoop € 8,00

Info: lievexxvandaele@gmail.com

Inschrijving door overschrijving op rekening van Davidsfonds Overijse: BE 44 4342 5928 5145

Prijs: leden en voorverkoop 8 euro, aan de kassa 13 euro

 

Labels: Mens & MaatschappijLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitCultuurregio Oost-Brabant