Over Toast Literair en nieuwjaarsreceptie met Leen van den Berg over haar boek 'Vuurvader'

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 23 apr
    inOverijse

    De ziel in de muziek van Haydn, Mozart en Beethoven door Marc Erkens

    Muzikale lezing waarin Marc Erkens ons al spelend en vertellend laat kennismaken met de classicistische muziek van de Eerste Weense School. 
Toon alle activiteiten
21 jan
Overijse - Bezoekerscentrum Druif

Toast Literair en nieuwjaarsreceptie met Leen van den Berg over haar boek 'Vuurvader'

We duiken 2024 in met een toost op onszelf en het nieuwe jaar, en een boeiende lezing over een stukje vergeten koloniaal verleden, zoals meeslepend verteld in Vuurvader, een historische roman van Leen van den Berg.

zondag 21 januari 2024 van 10:30 uur tot 13:00 uur

Het wordt zo stilaan een gewoonte: ook dit jaar koppelen we onze nieuwjaarsdrink aan Toast Literair. Maar eerst schotelen we u graag een brokje literair genot voor.

Leen van den Berg komt ons vertellen over haar roman Vuurvader. Deze historische roman speelt zich af in de beginfase van ons koloniale verleden, toen Congo-Vrijstaat nog het privébezit van koning Leopold II was. Samen met Elias en August laten we ons oude ik in Vlaanderen achter en varen vanuit de 19de-eeuwse Antwerpse haven naar Congo om daar, via het werk op een rubberplantage, kennis te maken met kolonialisme en racisme, blind winstbejag en uitbuiting, gruwelpraktijken en zieltjesgewin. 

Leen van den Berg is naast historica ook psychoanalytica van opleiding. Vuurvader laat zich dan ook niet alleen lezen als een kritische historische avonturenroman, maar ook als een psychologische ontwikkelingsroman. Poëtisch verwoord bovendien.

Op Dickensiaanse wijze word je teruggekatapulteerd in de tijd, in een gelaagd verhaal over vaderschap, vriendschap en bedrog. Tijdloze thema's die ons, samen met de kritische ondertoon over de gang van zaken in onze kolonie, laten zien dat we nog heel wat uit onze geschiedenis kunnen leren. Ons koloniaal 'verleden' is immers actueler dan ooit: rubber en ivoor zijn ingeruild voor kobalt, coltan, uranium, diamant, onze koning voor multinationals. Maar wat met de werkomstandigheden...?

U heeft het al gemerkt: we gaan dit jaar meer dan eens de koloniale toer op. Eerst is/was er ons bezoek aan Hotel Van Eetvelde, de Hortaparel die baron Van Eetvelde zich kon veroorloven dankzij zijn in Congo opgebouwde fortuin. In maart krijgen we dan Eva Kamanda op bezoek met haar verhaal over haar Congoleze overgrootvader, die als 'boy' door zo'n koloniaal naar ons land werd gehaald en hier ook met de meest onfrisse praktijken van racisme te maken kreeg. Noteert u alvast de datum van 5 maart voor haar lezing.

Na de lezing van Leen Van den Berg zetten we Toast Literair 2024 extra luister bij met een glaasje bubbels en klinken graag met u samen op een nieuw jaar van hoop en warme verbondenheid. Tot dan!

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 8,00
Standaard € 13,00

Inschrijvingen door betaling van 8 euro voor leden, 13 euro voor niet-leden vóór 17 januari op rekening van Davidsfonds Overijse BE44 4342 5928 5145, met vermelding: ‘Toast Literair 2024’.

Info bij Lieve Vandaele

e-mailadres: lievexxvandaele@gmail.com

tel.: 02 687 85 02 of gsm: 0475 58 19 34

Labels: LiteratuurLezingRolstoeltoegankelijkActiviteitToast LiterairOntmoeting met receptieliteratuurnieuwjaarsdrinkCultuurregio Oost-Brabant