Over Bezoek aan Hotel van Eetvelde

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 21 jan
  inOverijse

  Toast Literair en nieuwjaarsreceptie met Leen van den Berg over haar boek 'Vuurvader'

  We duiken 2024 in met een toost op onszelf en het nieuwe jaar, en een boeiende lezing over een stukje vergeten koloniaal verleden, zoals ...
 2. 06 feb
  inOverijse

  Het misdaadmilieu in België: lezing door Philippe Beneux

  Philippe Beneux vertelt aan de hand van anekdotes en beeldmateriaal over zijn 35 jaar ervaring bij de Gerechtelijke Politie in Brussel
 3. 23 feb t/m 29 mrt
  inOverijse

  Academie: De Exodus ontrafeld. Bijbelverhalen in hun context

  In de driedelige cursus 'De Exodus ontrafeld' plaatst egyptologe Marleen Reynders enkele Bijbelverhalen in hun context. 
Toon alle activiteiten
04 dec
Overijse - Markthalle

Bezoek aan Hotel van Eetvelde

Een pas gerestaureerd pareltje van Victor Horta. Gegidste rondleiding in het kader van 130 jaar art nouveau in Brussel (een tweede rondleiding vindt plaats op 11 december om 14 uur)

maandag 4 december 2023 van 10:00 uur tot 11:30 uur

In het kader van 130 jaar art nouveau in Brussel bezoeken we Hotel van Eetvelde, een pareltje van art-nouveaustijl van de hand van - wie anders dan - Victor Horta.  

 

Victor Horta bouwde dit herenhuis op het einde van de 19de eeuw in opdracht van baron Edmond van Eetvelde, die instond voor het administratieve bestuur van Congo-Vrijstaat en dus onder Leopold II een soort ‘minister van Congo’ was. Het fraaie stadsgebouw, dat geklasseerd is als UNESCO-werelderfgoed, werd pas nog gerestaureerd.

 

Vernieuwend aan dit gebouw was zeker het metalen skelet dat Horta eerst liet bouwen om het daarna pas op te vullen. Doorheen heel het gebouw zorgen een centrale koepel en prachtige glas-in-loodramen voor een schitterende lichtinval. Horta liet aan de ramen unieke zonweringen, met houten lamellen, aanbrengen en zorgde voor een systeem van natuurlijke ventilatie. Het meubilair is ook van zijn hand. Het werd vervaardigd uit verschillende houtsoorten die hij uit Congo liet aanvoeren.

 

Elisabeth Derveaux, aangesloten bij Korei, zal tijdens de rondleiding onze gids zijn. Ongetwijfeld komen we oren en ogen tekort.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 18,00
Standaard € 23,00

Inschrijven gebeurt vóór 30 september door betaling van 18 euro op rekening van Davidsfonds Overijse: BE44 4342 5928 5145 met vermelding ‘Hotel van Eetvelde’ – niet-leden betalen 23 euro.

Info over gemeenschappelijk vervoer bij Claire Vandaele

tel.: 02 305 90 53 of gsm: 0485 4723 88

e-mail: claire.vandaele@telenet.be

Labels: Geschiedenis & ErfgoedArchitectuur1 sessieActiviteitBezoek met gidsArt Nouveau