Over Ons slapend brein - lezing door prof. dr. Steven Laureys

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

  1. 23 mei
    inOverijse

    De Europese Unie: wat, hoe, waarom? Lezing door Joris Declerck

    In de aanloop naar de Europese verkiezingen op 9 juni geeft Joris Declerck uitleg bij het ontstaan, de evolutie en de werking van de Euro...
Toon alle activiteiten
03 okt
Overijse - CC Den Blank

Ons slapend brein - lezing door prof. dr. Steven Laureys

In deze lezing geeft dr. Laureys ons meer inzicht in het levensbelangrijke domein van brein en slaap.

dinsdag 3 oktober 2023 van 20:30 uur tot 22:00 uur

We hoeven allicht niemand te overtuigen van de heilzame kracht van een goede nachtrust. Die is niet alleen van belang om de volgende morgen met ons goede been uit bed te stappen, maar minstens even belangrijk voor ons brein en ons geheugen. Maar waarom is dat zo? En waarom lukt het ons vaak niet om de slaap te vatten?

Prof. dr. Steven Laureys, al vele jaren als neuroloog verbonden aan de Université de Liège en nu ook aan het Cervo Brain Research Centre van de Laval University in Canada, is wereldvermaard voor zijn baanbrekend onderzoek naar de werking van onze hersenen, niet alleen na een trauma, bij coma, psychose of locked-in-syndroom, maar ook bij gezonde mensen, zelfs in slaaptoestand.

Hij komt ons vertellen hoe slaap werkt, wat goed slapen betekent en welke invloed dat heeft op ons leven. We weten dat een schooldag voor leerlingen beter wat later op de dag zou beginnen, maar waarom? En waarom vergaderen we best niet na een maaltijd?

Ook andere thema’s komen aan bod. Waar komen dromen vandaan? Speelt slaaptekort een rol bij het grote aantal mensen met burn-out, depressie en angst? Hoe kom je tot een goede slaaphygiëne? Kan mediteren ons daarbij helpen?

Naast vele wetenschappelijke publicaties heeft dr. Laureys ook een aantal vulgariserende boeken op zijn naam staan. In 2013 bracht hij Ons briljante brein uit. Daarna volgde Het no-nonsense meditatieboek en vorig jaar nog Het no-nonsense slaapboek. Hij heeft ook enkele nationale en internationale prijzen in de wacht gesleept. Zo ontving hij in 2017 nog de prestigieuze Francquiprijs.

In deze lezing geeft dr. Laureys ons ongetwijfeld meer inzicht in het levensbelangrijke domein van brein en slaap. Met een getalenteerde wetenschapper én verteller als hij wordt het vast een boeiende avond, zonder gevaar om erbij in slaap te vallen.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief € 10,00
Standaard € 15,00

Prijs: Davidsfondsleden: 10 euro (kaarten reserveren door betaling vóór 15 september 2023 op rekening van Davidsfonds Overijse: BE44 4342 5928 5145 met vermelding ‘Steven Laureys’) – niet-leden bestellen kaarten via Den Blank, prijs: 15 euro.

Info bij Claire Vandaele: claire.vandaele@telenet.be of 02.305.90.53 of 0485 47 23 88

Labels: Mens & MaatschappijWetenschap & techniekLezing1 sessieRolstoeltoegankelijkActiviteitCultuurregio Oost-Brabant