Over De oorsprong van onze cultuur en taal

Welkom bij Davidsfonds!

Ben je op zoek naar een leuke activiteit in jouw buurt? Dan ben je hier aan het juiste adres! Op deze pagina vind je een overzicht van al onze activiteiten, onze laatste nieuwtjes en maak je kennis met het lokaal bestuur. Tot binnenkort!

Aankomende activiteiten

 1. 03 okt
  inOverijse

  Ons slapend brein - lezing door prof. dr. Steven Laureys

  In deze lezing geeft dr. Laureys ons meer inzicht in het levensbelangrijke domein van brein en slaap.
 2. 07 nov
  inOverijse

  De oorsprong van onze cultuur en taal

  Samen met kunstminnaar Danny De Cock gaan we op zoek naar de bakermat van onze cultuur en taal.
Toon alle activiteiten
07
Overijse - Bezoekerscentrum Druif

De oorsprong van onze cultuur en taal

Samen met kunstminnaar Danny De Cock gaan we op zoek naar de bakermat van onze cultuur en taal.

dinsdag 7 november 2023 van 19:00 uur tot 21:00 uur

Na zijn internationale loopbaan in de petrochemie studeerde handelsingenieur Danny De Cock kunstgeschiedenis in Antwerpen. Als een uitloper daarvan schreef hij een lijvig boek over de Belgische cultuurgeschiedenis: Van Oerknal over Icarus tot Panamarenko. Daarin gaat hij dieper in op alle kunststijlen uit onze cultuur, verbindt ze met elkaar en plaatst ze tegen de achtergrond van de politieke en maatschappelijke geschiedenis.

In de lezing die hij ons in Overijse brengt, grijpt hij terug naar het prille begin van dit alles: de oorsprong van onze cultuur en taal.
 
De wieg van de mensheid stond immers in Afrika. Hoe komt het dan dat wij blank (of wit) zijn? Wie waren onze voorouders? Hoe en wanneer kwamen ze hier terecht? Hoe evolueerde hun cultuur van eenvoudige gebruiksvoorwerpen en werktuigen tot onze creatieve kunstobjecten? Welke taal spraken ze? Onze voorouders waren Kelten, toch? Hoe komt het dan dat wij vandaag een Germaanse taal spreken? En hoe komt het dat er een taalgrens dwars door ons land loopt, met Frans aan de ene kant en Nederlands aan de andere?

Al deze vragen over de oorsprong van onze cultuur en taal beantwoordt Danny De Cock in een boeiende en bevattelijke lezing van anderhalf uur, ondersteund door een PowerPointpresentatie. Daarna is er nog gelegenheid tot vragen stellen.
 

We organiseren deze lezing in samenwerking met de gemeente Overijse.

Prijzen

Ticket Prijs
Aan leden-tarief Gratis
Standaard Gratis

Info: Telefoonnummer of e-mailadres

Labels: Kunst & CultuurLezing1 sessieBasiscursusRolstoeltoegankelijkActiviteitlezing